Ieder jaar herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog op 4 en 5 mei. Maar in Azië ging die oorlog nog een paar maanden door, tot Japan op 15 augustus 1945 capituleerde.
Honderdduizenden burgers, zeelieden en militairen lieten in voormalig Nederlands-Indië het leven. In Rotterdam wordt dit traditioneel herdacht bij het Indisch Straatsierraad op de Boompjes, bij de Vlaggenparade. De herdenking is van 11.00 tot 12.00 uur. Wethouder Said Kasmi (onderwijs en cultuur) en Henry Timisela (directeur van het Moluks Historisch Museum) spreken. De herdenking wordt muzikaal omlijst door Esmay Usmany.
Na de herdenking wordt het leven gevierd. Op de kades van de Leuvehaven, naast het Maritiem Museum, is van 15.00 tot 22.00 uur een Floating Pasar. Op deze pasar (markt) zijn muzikale optredens, een kinderprogramma en (eet)kraampjes. Ook wordt de documentaire Indisch Zwijgen vertoond en wordt de fototentoonstelling 'Spekkoekfamilies' van fotograaf Joyce de Vries geopend. De toegang is gratis.
Indisch Straatsierraad
Het Indisch Straatsierraad is een monument van de Rotterdamse kunstenaar Han Goan Lim. Het werd in 2015 onthuld. In 2016 kreeg het zijn definitieve plaats op de Boompjes. Tot en met 15 augustus hangen er banieren met foto’s van families die een herinnering hebben aan Nederlands-Indië. Via een QR-code kunt u de verhalen achter de foto’s lezen.